MINA LEDORD

Acceptans

Kan du acceptera hur ditt liv ser ut just nu? Det handlar inte om att du skall känna dig lycklig i precis det här ögonblicket eller ens nöjd. Intentionen är försöka hitta en plats där du kan landa i acceptans kring ditt nuläge. Inga illusioner kring hur det borde vara, inget ältande eller dagdrömmerier.
Med hjälp av acceptans kan vi sedan jobba vidare utefter verkliga förutsättningar.
Med mer acceptans i livet ger vi automatiskt mindre plats åt negativa tankemönster och beteenden och på sikt följer istället ett lugn och en känsla av stabilitet. Acceptans är en av 9 attityder inom mindfulness och med övning så kan det bli ett sätt att leva.

Nyfikenhet

Hur skulle det vara att leva ett liv där varje dag börjar med nyfikenhet? Som om den här dagen var den allra första för dig? Istället för att gå på autopilot verkligen känna efter hur det känns när du sätter dig upp efter en natts sömn. Hur känns kroppen när du sträcker på den? Hur känns golvet mot dina fotsulor? Vad äter du till frukost, hur smakar varje tugga? Vilka människor möter du under din dag? Kan du möta dem som om det är första gången du ser dem? Vad ser du då?
Nyfikenhet är en av 9 attityder inom mindfulness och att använda sig av nyfikenhet hjälper oss att bli mer närvarande här och nu.

Glädje

Vad vi vet så har vi det här livet. Vi vet också att vi alla kommer att dö. Det i sig inspirerar kanske inte till en spontan glädjereaktion, men om vi kan landa i vetskapen om att vårt liv kommer att ta slut en dag då kan det göra det möjligt för oss att lyfta blicken från vårt liv som så ofta pågår utan att vi är riktigt medvetna. Lyfter vi blicken så blir det möjligt att se allt i livet som skänker oss glädje. Det kan vara en soluppgång, smattrande regn mot ett plåttak eller att bussen är i tid. En kram från en vän, en måltid lagad med omsorg eller att din matvarubutik har plockat in din favoritråvara igen. Att kunna se och uppmärksamma glädjen i de små ögonblicken, det är en utav de största gåvorna vi kan ge oss själva.

Njutning

Det är mer regel än undantag att vi låter stora delar av vårt liv gå på autopilot. Att från autopilotläget inte bara stanna upp utan också verkligen tillåta sig att njuta kan vara extra svårt för många. Själva ordet kan skapa förväntan, prestation och kanske tolkar vi in saker i själva ordet njutning som begränsar oss vilket är synd för det finns så mycket i livet att njuta av.

Dricker du kaffe eller te på morgonen? En dryck du verkligen tycker om, kanske älskar. Prova att dricka nästa kopp extra långsamt. Ta in alla smaknyanser, temperaturen på drycken, känslan av den här allra första koppen som du väljer att starta dagen med. Lägg hela ditt fokus på att dricka den här koppen, att verkligen njuta av den.

Se om du kan tillåta dig att njuta av solens värme mot ditt ansikte en vårdag, eller varför inte ett svettigt träningspass där kroppen verkligen får jobba. Kan du njuta av att du gör något som är bra både för kropp och sinne? Kan du ge ett samtal med en vän hela din uppmärksamhet, går det att njuta av att vara helt närvarande?

Vad finns det för andra vardagsstunder i ditt liv där du kan tillåta dig att bli mer närvarande och njuta lite mer?

Det finns en fråga jag önskar att vi alla ställde oss själva varje morgon: Hur skall du njuta av att vara (ditt namn) idag?
Vad du svarar på den frågan vet bara du.